Sardines in edible oil. I. Evaluation of official physical-chemical parameters related with the microbiological examination and study of product-packaging compatibility in relation to migrated compounds
pdf (Português (Brasil))

Keywords

Canned sardine (Sardina pilchardus)
Legislation
Physical-chernical and microbiological analysis
Packaging
Iron and chromium

How to Cite

1.
Bacetti LB, Tavares M, Pascuet NS, Tiglea P, Scala Gelli D, Lobanco CM, Morais C de. Sardines in edible oil. I. Evaluation of official physical-chemical parameters related with the microbiological examination and study of product-packaging compatibility in relation to migrated compounds. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 1994 Jun. 30 [cited 2024 Dec. 26];54(1):44-50. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/36531

Abstract

Results of physical-chemical and microbiological analysis (according to the Brazilian legislation) of canned sardines (Sardina pilchardus) in soybean oil were reported in this study. The compatibility between the packaging (chromated plate coated with epoxi-phenolic varnish) and product in relation to migrated compounds was evaluated. Iron and chromium levels that were found indicated that these elements present in the fish didn't proceed from metalic packaging. Total volatile bases (TVB) were higher than the limit permitted (0,030 g/l00g) and Éber reaction for hidrogen sulfide (H2S) was inconclusive. These results didn't demonstrate any relation with microbiological analysis whose results were in agreement with the legislation. The Éber reaction and TVB values were not conclusive about the quality of this kind of product. Given the results we will suggest a review of TVB values established by legislation and the necessity of new studies in different fish species about other quality indicator parameters that have been referred to in literature.

https://doi.org/10.53393/rial.1994.54.36531
pdf (Português (Brasil))

References

1. AGGET, J & O'BRIEN, G. - Formation of chromium atoms in air-acetylene flames. Part. l. Analyst, V. 106, n. 1261, p.497-513.

2. APHA - Compendium of methods for the microbiological examination of foods. Marvin L. Speck, ed. 1984.

3. ARDITO, E.F.G. & SOLER, R.M. - A embalagem do pescado para o mercado interno e externo. In: Seminário sobre a industrialização de conservas de pescado, Santos, 1988. Trabalhos apresentados p. 265- 88.

4. BERAQUET, NJ. et al. - Métodos químicos na avaliação da qualidade de sardinha (Sardinella brasiliensis) fresca e processada termicamente. Col. Inst. Tecnol. Alim., V. 15, p. 141-70, 1985.

5. BERAQUET, NJ. - Observações sobre padrões de qualidade da sardinha em conserva. Bol. Inst. Tecnol. Alim., v.41, p.43-68, 1975.

6. BRASIL, Leis, Decretos, etc. - Regulamento da Inspeção Industrial e Sanitária de produtos de Origem Animal (aprovada pelo Decreto n° 30691, de 29/03/19251255, de 25/06/1962). Brasília, Min. da Agric. 1980, p. 78-85.

7. BRASIL, Leis, Decretos, etc. - Resolução n° 45/77, da Comissão Nacional de Normas e Padrões para Alimentos do Ministério da Saúde. Diário Oficial, Brasília, 01/02/1978. Seção I, pt. I, p. 1781-95.Aprova as listas de polímeros, resinas e respectivos aditivos e regulamenta seu emprego na elaboração ou revestimento de embalagens ...

8. BRASIL, Leis, Decretos, etc. - Portaria n° 01, de 28 de janeiro de 1987, da Divisão Nacional de Vigilância Sanitária de Alimentos do Ministério da Saúde. Diário Oficial, Brasília, 12/02/1987. Seção I, p. 2197. Aprova os padrões microbiológicos para os produtos expostos à venda ou de alguma forma destinados ao consumo.

9. BRASIL, Leis, Decretos, etc. - Resolução n° 20/76, da Comissão Nacional de Normas e Padrões para Alimentos. Diário Oficial, Brasília, 25/10/1976. Seção I, pt. I. p. 14181. Fixa para os alimentos infantis, como tais considerados os alimentos para lactantes, pré-escolares e escolares (até 14 anos), os limites de tolerância para contaminantes microbianos constantes dos anexos à presente Resolução.

10. BRASIL, Leis, Decretos, etc. - Resolução n° 35/76, da Comissão Nacional de Normas e Padrões para Alimentos do Ministério da Saúde. Diário Oficial, Brasília, 04/03/1977. Seção I, pt. I, p. 2526-8. Dispõe sobre o critério de avaliação da compatibilidade de artigos destinados a entrar em contato direto com os alimentos.

11. BULLARD, F.A. & COLLINS, J. - An improved method to analyse trirnethylamine in fish and the interference of ammonia and dimethyllamine. Fishery Bull., v. 78, n.2, p.465-73, 1980.

12. FARBER, L. - Freshness tests. In: BORGSTRON, G., Fish as food. New York, Academic Press, 1965. V. 4, pt 2, p.65-126.

13. FERREIRA, V. L. P. - Controle de qualidade na indústria de conservas de pescado. In: Seminário sobre a industrialização de conservas de pescado, Campinas, 1980. vol II. Seção 4. p. 1-16.

14. FERREIRA, V. L. P. & BERAQUET, N. J. – Controle de qualidade na indústria de pescado em conserva. Bol. Inst. Tecnol. Alim., v. 18, n. I,p.67-84, 1981.

15. FONTELES FILHO, A.A. & VIEIRA, R.H.S.F. - Ciência e tecnologia de organismos aquáticos. St. Johns's, New Foundland, MUN printing, 1989,4 v.

16. GARCIA, S. et al. - As reações de Éber na carne de frango tratada pelo frio. Higiene Alimentar, v. 7, n. 26, p. 36, 1993.

17. GEROMEL, E. J. & FORSTER, R. J. - Princípios fundamentais em tecnologia de pescados. São Paulo, Secretaria da Indústria, Comércio, Ciência e Tecnologia. Coordenadoria da Indústria e Comércio, s.d., p. 55-62 (Série Tecnologia Agroindustrial, 11).

18. GEROMEL, E. J. & FORSTER, R. J. - Princípios fundamentais em tecnologia de pescados. São Paulo, Secretaria da Indústria, Comércio, Ciência e Tecnologia. Coordenadoria da Indústria e Comércio, s.d., p. 11-31 (Série Tecnologia Agroindustrial, 11).

19. HUGHES, R. B. & JONES, N. R. - Measurement of hypoxanthine concentration in canned herring as an index of raw material, with a comment on flavour relations. J. Sci Food Agric., v. 17, p.434-36, 1986.

20. INSTITUTO ADOLFO LUTZ, São Paulo. – Normas Analíticas do Instituto Adolfo Lutz, 3ª. ed.; São Pau- 10,1985, v. 1, p. 245-66 e 274-7.

21. INTERAÇÃO de embalagens metálicas com produtos alimentícios. Campinas, Instituto de Tecnologia de Alimentos, 1989, 91 p.

22. KAI, M. & MORAIS, C. - Vias de deterioração do pescado. In: Seminário sobre controle de qualidade na Indústria de pescado, Santos, 1988. Trabalhos apresentados. p. 13-16.
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 1994 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.