A quality evaluation of the toasted powder-coffee processed in Campinas region, São Paulo, Brazil
pdf (Português (Brasil))

Keywords

Roasted and ground coffee
chemical examination
microscopical examination
legislation

How to Cite

1.
Ap. Ressinetti Pedro N, Irene Cibela Badolato M, Pereira da Silva Freitas V, Flávio Teixeira Chiarini P. A quality evaluation of the toasted powder-coffee processed in Campinas region, São Paulo, Brazil. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 1996 Jun. 28 [cited 2024 Jul. 22];56(1):113-7. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/36590

Abstract

Forty-nine samples of roasted and ground coffee, processed in Campinas's region, São Paulo, Brazil, were analysed to verify the concentration of caffeine, water extract, ash, insolubleash in HCL and sticks and peels. It was concluded that 100% of the samples agreed with the chemical pattem. From the 49 samples, 2 (4%) had percentage of sticks and peels higher than that tolerated by pertinent Brazilian legislation (1 %).

https://doi.org/10.53393/rial.1996.56.36590
pdf (Português (Brasil))

References

1. ALVES, G.; CAMPOS, C.M.T; MORETTO, E.; PHILIPPI, J.M.S~ ARCHER, R.M.B.;
GOULART, R. e GOULART, M.M. - Controle de qualidade dos cafés comercializados em Santa Catarina no segundo semestre de 1986 - Boi. Bromasc., 1(2): 72-80, 1989.

2. BRASIL, Leis, decretos, etc - Resolução nº 02 de 12 de janeiro de 1990, Diário Oficial, Brasília, 17 de janeiro de 1990.

3. FOBÉ, L.A. - Cafeína - Rev. Téc. Alimentos e Bebidas, (1/12) 32-35, 1966.
4. FOBÉ, L.A.; NERY, J.P. & TANGO, J.S. - Influência do grau de torração sobre a composição química do café. Coletânea do Instituto de Tecnologia de Alimentos. 2:251268, 1967/68.

5. JARDINE, J.G. - Redução da viscosidade de extrato de café por processo enzimático. Tese de Doutorado - Unicamp - Faculdade de Engenharia de Alimentos, 1991.

6. LOPEZ, F.c. - Determinação do sedimento, cascas e paus no café torrado e moído. Rev. Inst. Adolfo Lutz; 34:29-34, 1974.

7. MELLO, M.R.P.A.; MINAZZI - RODRIGUES, R.S.; CARVALHO, lB. e SHIROSE, r. - Estudo comparativo de métodos de extração para determinação de cafeína em café. Rev. Instituto Adolfo Lutz; 52(1/2): 89-95, 1992.

8. MENEZES JR, J.B.F. - Fraudes do café - Rev. Inst. Adolfo Lutz, 12:5-34, 1952.

9. NERY, J.P. - Química do café - Boi. Instituto Tecnologia Alimentos, nº 1/2/3:24-34, 1964.

10. NORMALIZACION calidad consumidores - Cafeína - Alimentaria, 21(149): 80-86, 1984.

11. SÃO PAULO - Instituto Adolfo Lutz - Normas Analíticas do Instituto Adolfo Lutz - vol. 1 - Métodos Químicos e Físicos para Análise de Alimentos, 3ª edição, São Paulo, p. 189197, 1985.

12. SÃO PAULO - Leis, decretos, etc. Decreto nº 12.486, de 20 de outubro de 1978. Aprova normas técnicas especiais relativas a alimentos e bebidas. Diário Oficial, São Paulo, 21 de outubro de 1978, p.1 (NTA 44)
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 1996 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.