Aflatoxins, ochratoxin A and zearalenone in foods of Rio Grande do Sul, Brazil
pdf (Português (Brasil))

Keywords

aflatoxins
ochratoxin A and zearalenone
rice
corn
wheat

How to Cite

1.
Badiale Furlong E, Almeida de Souza Soares L, Paula Vieira A, Dadalt G. Aflatoxins, ochratoxin A and zearalenone in foods of Rio Grande do Sul, Brazil. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 1999 Dec. 30 [cited 2024 May 14];58(2):105-11. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/36700

Abstract

A survey about occurrence of aflatoxins B 1, B2, G 1, G2 ochratoxin A and zearalenone in food products comercialized in the cities Rio Grande (RS) and Pelotas (RS) was conducted. The samples - products of rice (47), com (39) and wheat (79) - were purchased on the supermerkets during 1996 and 1997. Simultaneous method of thin layer chromatograph described by Soares (1987) was used. The performance for each studied matrix was evaluated and it was in conform to literature. The results showed that 6,7% 01'samples was contamined with analysed mycotoxins. Com products had aflatoxin B llevels that exceeded Brazilian legislation «32 ug.Kg-I ). Ochratoxin A was founded in rice products (48 e 19 ug.Kg-I ) and wheat (8 e 26 flg.Kg-l). Zearalenone was present in com samples (163 flg.Kg-l ) and wheat meals (105 e 97 flg.Kg-l).

https://doi.org/10.53393/rial.1999.58.36700
pdf (Português (Brasil))

References

1. BADIALE-FURLONG & SOARES,L.M.V. Trichothecenes in wheat stored in elevators in the state of Rio Grande do Sul, Brazil. Food Add. and
2. Contaminants, 12(5):683-688,1995 BALDISSERA, M. A. ; SANTURIO, J.M. ;
CANTO, S.H.; PRANKE, P.H.; ALMEIDA, C. A. & SCHIMIDT, C. Aflatoxinas, ocratoxina A e zearalenona em alimentos para consumo animal no sul
do Brasil - parte n. Revista Instituto Adolfo Lutr, 53 (1/2): 5-10, 1993

3. BULLERMAN,L.B.; SCHOEREDER,L.L & PARK, K.Y. Formation and control of Intemational, Mycotoxins in Food Chain, Toulouse, France, 1998.

4. COELHO, C.S.P. Migração de Micotoxinas durante o processo de parboilização do arroz. Tese apresentada ao Curso de Mestrado em Engenharia de Alimentos da Fundação Universidade Federal do Rio Grande, Rio Grande, RS, 1998, 106p.

5. HENNIGEN,M.R. E DICK,T. Incidence and abundance of mycotoxins in grain (maize) used for animal nutrition in Rio Grande do Sul. IN: Anais do VII Encontro Nacional de Micotoxinas, São Paulo,SP, 1992.

6. MEIRELLES, M.C.A.; CORREA, B.; FISCHMAN, O.; GAMBALE, W. & PAULA, C.R. Mycoflora of the toxic feeds associated with equine leukoencephalomalacia (ELEM) outbreaks in Brazil. Mycopathology, 127: 183-188,1994.

7. MINISTÉRIO DA AGRICULTURA, Portaria n° 183 de 21 de março de 1996, publicada pelo Diário Oficial da União de 25 de março de 1996, Secão I, pag 4929.

8. MINISTÉRIO DA SAÚDE: Comissão de Normas e Padrões para Alimentos. Resolução n° 34/76, publicada no Diário Oficial da União em 19 de janeiro de 1977.

9. NORDIN,N.S.D. Detecção de aflatoxinas e zearalenona em milho (Zea maiz) destinados a alimentação animal. Tese apresentada ao Curso de Mestrado em Microbiologia Agrícola e do Ambiente da Faculdade de Agronomia da Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 1995, 89p.

10. OMER, R.E.; IDRIS, M.O.; KADARU, M.Y.; BAKKERM N,U,; VANT VEER,P; KOK,J.; HOOGENBOOM, R.L.A.P. & POLMAN,T.H.G. Aflatoxin and Liver Cancer in Sudan, Nutrition and Cancer 32(3):174-180,1998.

11. PICH, P. H. Detecção de aflatoxinas em produtos derivados de milho comercializadas na região de Porto Alegre. Tese apresentada ao Curso de Mestrado em Microbiologia Agrícola e do Ambiente da Faculdade de Agronomia da Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 1998, 112p.

12. PITTET, A. Natural occurrence of mycotoxins in foods and feeds - na updated review. Revue de Médicine Véterinaire; Mycotox 98 Symposium Intemational, Mycotoxins in Food Chain, Toulouse, France, 1998.

13. SANTURIO, J.M.; BALDISSERA, M.A.; ALMEIDA, S.H.E. et allii. Aflatoxinas, ocratoxina A e zearalenona em grãos e rações destinadas ao consumo animal no sul do Brasil. IN: Anais do VII Encontro Nacional de Micotoxinas, SP. p14, 1995.

14. SOARES,L.M.V. Micotoxinas: Um método para análise simultânea e incidência em alimentos comercializados na região de Campinas, SP. (Tese de Doutorado), FEA - UNICAMP; 1987.
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 1999 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.