Evaluation of the quality of water supplied in the period of 2007-2009
PDF (Português (Brasil))

Keywords

water
fluoride
total coliforms
E. coli
public health

How to Cite

1.
Scorsafava MA, Souza A de, Sakuma H, Stofer M, Nunes CA, Milanez TV. Evaluation of the quality of water supplied in the period of 2007-2009. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2011 Mar. 1 [cited 2024 Jul. 22];70(3):395-403. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/32550

Abstract

Drinking water samples were analyzed following the guidelines established by Decree nº 518 of the Ministry of Health which provides the national quality standards for water public supply systems and alternatives. The drinking water was investigated by assessing the parameters on iron, apparent colour, turbidity, nitrate, fluoride contents, and also total coliforms and thermotolerant coliforms or E. coli analyses. During the period from 2007 to 2009, 6,778 water samples were collected from the Great Sao Paulo area for performing the quality assessment. Of the total samples, 25.2% did no comply with the legislation, that is, one out of four samples was unacceptable for being consumed. The main reason of non-compliance was related to the fluoride contents which were out of the recommended range from 0.6 to 0.8 mg/L, detected in 12.8% of samples. This study demonstrated a failure in the fluoridation process, therefore the specific purpose of this tooth decay-preventive procedure has not been accomplished. According to these findings, it is emphasized the relevance in monitoring the quality of drinking water for providing its safe consumption.

https://doi.org/10.53393/rial.2011.v70.32550
PDF (Português (Brasil))

References

1. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Coordenação Geral de Vigilância em Saúde Ambiental. Qualidade da Água para Consumo Humano. Serie C. Projetos, Programas e Relatórios. Brasília, DF; 2005. 106 p. [atualizado 2005; acesso 2010 Out 22]. Disponível em: [http//:bvsms.saude.gov.br/bvs/politicas/programa_agua.pdf ].

2. São Paulo (Estado). Resolução Estadual SS – 250, de 15 de agosto de 1995. Define teores de concentração do íon fluoreto nas águas para consumo humano, fornecidas por sistemas públicos de abastecimento. Diário Oficial [do] Estado, São Paulo, SP. 1995 Ago 15; Seção 1:11.

3. São Paulo (Estado). Resolução Estadual SS nº 45, de 31 de janeiro de 1992. Institui o Programa de Vigilância da Qualidade da Água para Consumo Humano – PROÁGUA e aprova diretrizes para a sua implantação no âmbito da Secretaria da Saúde. Diário Oficial [do] Estado, São Paulo, SP. 1992 Fev 1; Seção 1:27.

4. Ministério da Saúde. Portaria nº 518, de 25 de março de 2004. Estabelece os procedimentos e responsabilidades relativas ao controle e vigilância da qualidade da água para consumo humano e seu padrão de potabilidade e dá outras providências. Diário Oficial [da] União. 26 Mar 2004; Seção 1:266.

5. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Coordenação Geral de Vigilância em Saúde Ambiental. Diretriz Nacional do Plano de Amostragem da Vigilância Ambiental em Saúde relacionada à Qualidade da Água para Consumo Humano VIGIÁGUA. Brasília, DF, maio 2005. [acesso 2010 Out 21]. Disponível em: [www.saude.mt.gov.br/.../diretriz-naciolnal-do-plano-de-amostragem-do-vigiagua-%5B54-090709-SES-MT%5D.pdf].

6. São Paulo (Estado). Secretaria da Saúde. Centro de Vigilância Sanitária. Manual de Coleta, Conservação e Transporte de Amostras de Água. [acesso 2010 Out 22]. Disponível em: [http://www.cvs.saude.sp.gov.br/download.asp?tipo=zip&arquivo=man_coleta.zip].

7. Scorsafava MA, Lichtig J, Brígido BM, Yokosawa CE, Dias Jr FL, Okada IA et al. Águas. In: Zenebon O, Pascuet NS, coordenadores. Métodos físico-químicos para análises de alimentos. 4ª ed. Brasília: Ministério da Saúde; 2005. p.347-404.

8. Eaton AD, Clesceri LS, Rice EW, Greenberg AE, editors. Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater. Washington DC:APHA;2005.

9. Brígido BM, Mazon EMA, Freitas VPS. Avaliação da fluoretação das águas de abastecimento público nos municípios abrangidos pela DIR de Piracicaba, no período de 2001 a 2005. Bol Inst Adolfo Lutz. 2005;15(2):33-5.

10. Scorsafava MA, Souza A, Stofer M, Nunes CA. Controle físico-químico da qualidade da água para consumo humano na região da Grande São Paulo. Bol Inst Adolfo Lutz. 2008;18(1/2):91-4.

11. Moraes JE, Quináia SP, Takata NH, Fürstenberguer CB. Determinação do índice de fluoreto em água de abastecimento público em municípios da região centro-sul do Paraná. Ambiência. 2009;5(2):233-46.

12. Fawell J, Bailey K, Chilton J, Dahi E, Fewtrell L, Magara Y, editors. Fluoride in Drinking-water. World Health Organization/WHO Drinking-water Quality Series. London:World Health Organization; 2006.

13. World Health Organization. Guidelines for Drinking-water Quality. including 1st and 2nd addenda. v.1, Recommendations. 3ª ed.Geneva: WHO;2008.

14. Companhia Estadual de Tecnologia e Saneamento Ambiental. Qualidade das águas interiores no Estado de São Paulo. Apêndice A. Significado Ambiental e Sanitário das variáveis de qualidade das águas e dos sedimentos e metodologias analíticas e de amostragem. São Paulo: CETESB; 2008.

15. Battalha BHL, Parlatore AC,editores. Controle da qualidade da água para consumo humano. Bases Conceituais e Operacionais. São Paulo: CETESB; 1993.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2011 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.