Development of methods for light filth detection in powdered dehidrated soups
pdf (Português (Brasil))

Keywords

dehidrated soups
light filth in
microscopical analysis

How to Cite

1.
Zamboni C de Q, Alves HI, Atui MB. Development of methods for light filth detection in powdered dehidrated soups. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 1990 Dec. 28 [cited 2024 May 17];50(1-2):301-5. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/35140

Abstract

Fifth was detected in 56 samples of powdered dehidrated soups of the School Lunch Meal Program; 38 samples contained macaroni, dehydrated vegetables and ground ingredients such as maize flour, wheat flour, pea flour, bean flour, texturized soy protein, spices, milk powder and other ingredients; 18 samples did not contain macaroni, but only the basic ingredients, It was developed a method for separation of the soup ingredients before light filth extraction. The methods employed for light filth extraction were the AOAC's and AACC's methods. The results showed that from the 38 samples with macaroni, 18were in unsanitary conditions due to macaroni, and 11 were disapproved because the ground ingredients. From the 18 samples containing only basic ingredients, 8 were disapproved; 4 (22,20%) because the number of insect fragments exceeds' tolerated level and 4 (22,20%) because had rodent hairs, Nine of the 56 samples contained texturized soy protein.The .analysis showed that the soy ingredient was in good sanitary condition. The conclusions were that the method developed gave good rcsults and that the macaroni contributed to the soup unsanitary conditions more than the others ingredients.

https://doi.org/10.53393/rial.1990.50.35140
pdf (Português (Brasil))

References

1. AMERlCAN ASSOCIATION OF CEREAL CHEMISTS - Approved Methods of the American Association of Cereal Chemists, 8th ed. St. Paul, Minnesotta, A.A.C.C., 1983. V. 1 (A.A.C.C. Method, 28 - 32.)

2. AMERICAN ASSOCIATION OF CEREAL CHEMISTS - Approved Methods of the American Association of Cereal Chemists, 8th ed. St. Paul, Minnesotta, A.A.C.C., 1983, V. 1 (A.A.C.C. Method, 28 - 60.)

3. ASSOCIATION OF OFFICIAL ANAL YTICAL CHEMISTS - Official Methods of Analysis of the Associatlon of Official Analytical Chemists, 14 th ed. Washington D. C., A.O.A.C.,1984. p. 901(Tecn. 44.060).

4. ASSOCIA TION OF OFFICIAL ANAL YTICAL CHEMISTS - Official Methods of Analysis of lhe Association of Officlal Analytical Chemists, 14 th ed. Washington D. C., A.O.A.C., 1984. p. 902 (Tecn. 44064).

5. ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS - Official Methods of Analysis of lhe Assoclation of Official Analytical Chemists, 14 th ed. Washington D. C., A.O.A.C., 1984. p. 903. (Tecn. 44069).

6. Brasil Leis, decretos etc. - Resolução Normativa no 12/78 da Comissão Nacional de Normas e Padrões para Alimentos. Diário Oficial, Brasília, 24 jul. 1978. Seção I, pt.I, p. 11507. Aprova Normas Técnicas Especiais do Estado de São Paulo, relativas a alimentos (e bebidas ).

7. Brasil, Leis, decretos, etc. - Resolução Normativa no 12n8 da Comissão Nacional de Normas e Padrões para Alimentos. Diário Oficial, Brasília, 24 de ju. 1978, Seção I, pt. I, p. 11515. Aprova Normas Técnicas Especiais do Estado de São Paulo, relativas a alimentos (e bebidas).

8. Brasil, Leis, decretos, etc. - Resolução Normativa no 12/78 da Comissão Nacional de Normas e Padrões para Alimentos. Diário Oficial, Brasília, 24 de jul. 1978. Seção I, pt. I, p. 11.525. Aprova Normas Técnicas Especiais do Estado de São Paulo, relativa a alimentos (e bebidas).

9. Brasil, Leis, decretos, etc. - Resolução Normativa no 14/78 da Comissão de Normas e Padrões para Alimentos. Diário Oficial, Brasília, 28 jun, 1978, Seção I, pt, I, p. 9896. Estabelece o padrão de identidade e qualidade para farinha desengordurada de soja, proteína texturizada de soja, proteína concentrada de soja, proteína isolada de soja e extrato de soja.

10. BRASIL, Leis, decretos etc. - Portaria no 1, de 4 de abril de 1986, da Divisão Nacional de Vigilância Sanitária de Alimentos do Ministério de Saúde. Diário Oficial, Brasília, 8 de abril de 1986. Seção I, pt, I., p. 5039. Estabelece provisoriamente o limite máximo de até 30 fragmentos de insetos a nível microscôpico, em 100 (cem) gramas do produto ... até que sejam concluidos os estudos da revisão da Resolução no 12/78 - CNNPA.

11. BRASIL. Leis, decretos, etc. - Decreto no 37.106 de 31 de março de 1955. Diário Oficial, Rio de Janeiro, 2 abr. 1955. Seção I, p. 6051. Institui a Campanha da Merenda Escolar.

12. SÃO PAULO, Leis, decretos, etc. - Decreto no 12.486, de 20 de outubro de 1978. Diário Oficial, São Paulo, 21 de outubro de 1978. p. 17 (NTA 34). Aprova normas técnicas especiais relativas a alimentos e bebidas.

13. SÃO PAULO, Leis, decretos, etc. - Decreto no 12.486, de 20 de outubro de 1978. Diário Oficial, São Paulo, 21. out. 1978. p.17 (NTA 35). Aprova normas técnicas especiais relativas a alimentos e bebidas.

14. SÃO PAULO, Leis, decretos, etc, - Decreto no 12.486, de 20 de outubro de 1978. Diário Oficial, São Paulo, 21 out. 1978. p.18 (NTA 36). Aprova normas técnicas especiais relativas a alimentos e bebidas.

15. SÃO PAULO, Leis, decretos, etc. - Decreto no12,486 de 20 de outubro de 1978. Diário Oficial, São Paulo, 21 out. 1978. p. 24 (NTA 49). Aprova normas técnicas especiais relativas a alimentos e bebidas.

16. SÃO PAULO Leis, decretos, etc. - Decreto no12.486 de 20 de outubro de 1978. Diário Oficial, São Paulo, 21 out. 1978. p. 37 (NTA 77). Aprova normas técnicas especiais relativas a alimentos e bebidas.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 1990 Revista do Instituto Adolfo Lutz

Downloads

Download data is not yet available.